dinsdag 29 april 2008

Gastquiz: de Gilles

28 april, het Gentse quizgild verzamelt in de Stereo voor de gastquiz van de Gilles (vroeger de Ark van Noah en nog veel vroeger de Vettige Dassen). Het is de voorlaatste gastquiz van het seizoen en de verwachtingen zijn hooggespannen.

In de eerste ronde krijgen we 10 kernwoorden, die als antwoord dienen op de vragenronde waarin elk antwoord een cijfer is. We noteren niet het antwoord, maar het kernwoord. Bent u nog mee?
Wat leren we: de Maya's hadden schrik van het getal 0; in een Methusalem gaan 8 flessen champagne; Mega Mindy bleef steken op een "schamelijke" 9de plaats in de Ultratop.
Deze ronde, lichtelijk enerverend vanwege de hoge "gokfactor" en het ongebruikelijke puntensysteem (kies zelf hoeveel punten je krijgt per antwoord!) laat ons een beetje verdwaasd achter.

Ronde twee: een linkronde.
In tegenstelling tot sommige andere quizmasters, wordt dit aan het begin van de ronde aangekondigd. Het is eens iets anders. We moeten daar eerlijk in zijn: de linkronde is een pareltje. We starten met film met Kevin Spacey (21) en aan een gebouw van Louis Cloquet (Sint-Pietersstation), rijden via een plant (Rozemarijn), langs de zon naar het zuiden, waarna de Claressen ons de weg wijzen naar het Keizersviaduct, Arsenal tot aan een ING-leeuw. Dat is het traject van tram 21 in Gent.

De fotoronde bevat items die ofwel met 'fo', ofwel met 'to' beginnen. Een gimmick die we al snel doorhadden, maar ons niettemin de nodige kopbrekens bezorge bij het niet zo fauvistische lijkende schilderij.

In de derde ronde keren we terug in de tijd: dit is een retro-quizronde. Geen fancy vragen, geen onnozele gimmicks, geen veel te ver doordachte link. Neen, we zoeken de hoofdstad van Canada, de val van Constantinopel, de eenheid van elektrische weerstand en de enige echte James Bond. Vragen zoals ze in 1973 al gesteld werden.

De vierde ronde is (ook al) een pareltje van doordacht vernuft. We krijgen 20 geluidsfragmenten te horen, waarvan er telkens 2 iets met elkaar te maken hebben. Passeren de revue, telkens professioneel vooraf gegaan door een lijzig ingesproken "fragment 1" (enz.): Mik, Mak & Mon - Geert Mak; Ugly Betty - Betty van de fijne vleeswaren; Desperate Houswives - Houswife van Daan; en (onze mooiste ingeving van de avond) Le Secret d'Avignon - Sur le pont d'Avignon.Waarlijk een prachtige gastquiz, waarna een welgemeend applaus volgde voor de samenstellers.

6 opmerkingen:

Wouter7 ¶ zei

Ja potver dat ruikt naar een staaltje vernuft! En nu weet ik meteen waar die Ark van Noah heen is :-)

Anoniem zei

naast dat onfauvistisch schilderij leek ook de topaas bijzonder ontopazig. Maar voor de rest wel een bijzonder onderhoudende quiz, misschien zelfs de beste gastquiz van het jaar (tot nu toe!)

ciesvandekwis zei

Mozzer vond het ook wel een kwis om duimen en vingeren van af te likken. We hebben ons van in 't begin om het troostlotje geconcentreerd en dat ook nog wel gewonnen zeker.

Wat ons wel een beetje verontrust: er zat voor een gastkwis verrassend weinig prono in.
Maar verder: de vragen deden ons zowaar weer mijmeren naar de examens in 't middelbaar: " is dat voor iedereen duidelijk? Zijn er nog vragen?"

eLMO zei

Iemand zin en tijd om nu zaterdag (3 mei) de aartsmoeilijk Café Den Hemel-quiz in Gent mee te doen? Kwestie van samen met de Kaakslag te kunnen strijden voor de laatste plaats. :-)

Maccabi Dachau zei

Een quiz uit het weekendcircuit? Dat moet een kolfje zijn naar de hand van de porno's!

M.D.

Frisko zei

I LIKE TURTLES!