donderdag 8 juni 2023

Analyse 5 juni (Quizmaster Kristof)

 Een moeilijke kwis met een grote Gini-coëfficiënt. Zeker de tweede ronde die maar voor 24% correct beantwoord werd door het gehele spelersveld. Er was één rondje pas (Matt Groening) en één kwismastersolo (de mantelaap) maar geen solo’s en duo’s. 


Verder moet ik twee rechtzettingen doen. Het aantal abonnees voor museumpas op 1 januari 2023 was niet 188.000 maar 118.000. Dit wil zeggen dat niet FAQ maar Pas Geverfd het dichtst bij de Schiftingsvraag zat. Mijn commentaar dat dit serieus onderschat werd blijft wel geldig.Verder was er ook een fout geslopen in de meest gemiddelde ploeg. Ondanks dat ik er in excelcursussen altijd op hamer NOOIT rijen of kolommen te verbergen was dit toch gebeurd en was het gemiddelde door verborgen nullen naar omlaag gehaald. Niet Jezus Kwistus maar opnieuw Pas Geverfd werd dus de meest gemiddelde ploeg. Gegeven is gegeven dus de anderen moeten niks inleveren en Pas Geverfd krijgt volgende week simpelweg de 10 lotjes die hen te beurt hadden moeten vallen. 


De kleurtjes laten zien dat poule 2 erg gemengd heeft gespeeld met een knappe vierde plaats voor Mordicus Romanticus. De top drie scoorde boven de 80% met Dead Moon deze week ongenaakbaar met maar liefst 94,3% van de antwoorden juist.



RONDE 1: Op museumtocht in België. In elk antwoord zat een verwijzing naar de geselecteerde musea. 

1. Bastogne 19
2. Galloway 16
3. Rubens Barrichello 12
4. (Matt) Groening 21
5. Out of Africa 14
6. La Toya Jackson 7
7. (The Amazing world of) Gumball 8
8. Mimic 6

La Toya Jackson kwam in de Playboy omdat ze het moeilijk had om op te boxen tegen haar bekendere broers en zussen. Wat kennelijk niet helemaal gelukt is want maar liefst 11 ploegen dachten het jongere zus Janet Jackson was, die voor zover ik terugvond nooit in Playboy gestaan heeft. En voor de ouderen, Gumball is geen reboot van de Gummiberen maar leuk dat je meedacht. 

RONDE 2: Bastogne War Museum. Alternerend verwezen de antwoorden naar een bevelhebber van de Gealieerden en van de Nazi’s tijdens het Ardennenoffensief. 

1. Montgomery (Alabama) 5 (Raad van Beroerten, Team Tamara, Dead Moon, Brak in de Koek & Têtes Pressées)
2. Korund 4  (Oblomov, Team Tamara, Dead Moon & Brak in de Koek)
3. Milton Bradley 7
4. Tesla Model X 13
5. Hodgepodge 3  (Mordicus Romanticus, Lokaal Onweer & Têtes Pressées)
6. Mantelaap 0  QMS
7. (Giovanni) Trapattoni 9
8. Marlene Dietrich 8

“Lelijke aap” of “zwarte kop aap” waren te ver verwijderd van de mantelaap wat tot een quizmastersolo leidde. Voor Von Manteuffel had ik misschien beter uitgeverij Manteau of Gideon Mantell gevraagd. Hodgepodge – wat verwant is aan hutsepot –, het mineraal korund en Montgomery Alabama waren evenmin voor de poes.  De bevelhebbers waren Bernard Montgomery –Gerd von Rundstedt – Omar Bradley – Walter Model – Courtney Hodges – Hasso von Manteuffel–George Patton – Sepp Dietrich. En als je het in Keueln hoort donderen moet je maar eens meer musea bezoeken.

RONDE 3: Gallo-Romeins Museum. Tweemaal een achrosticon en telestichon  die resp. AMBIORIX en EBURONEN vormen. 

1. Ahegao 6
2. Mithrandir 14
3. (Giovanni) Bellini 14
4. Inditex 9
5. El Hierro 8
6. Birkin 15
7. Union Carbide 7
8. Rag ‘n’ Bone Man 14

Weinig toe te voegen aan ronde 3. Het Japanse ahegao was bij 6 ploegen gekend en scoorde zo beter dan bvb de plaats waar Rosa Parks haar busstaking plaatsvond. Uw interpretatie van dit feit is zo goed als de mijne.

RONDE 4: Rubenshuis en Groeningemuseum. Meesterwerken waarvan de naam in twee gekapt is en door elkaar geschut. De werken zijn: Het Laatste Oordeel (Bosch) – Adam en Eva in het Paradijs (Rubens) – Zelfportret Anthony Van Dyck – Madonna met Kannunnik Joris van der Paele (Van Eyck) –Portret Filips de Goede (anoniem).

1. The Last Shadow Puppets 14
2. Anthony Horowitz 19
3. Adams (Gerry / Eric) 16
4. The Fallen madonna (with the big boobies) 14
5. Filippo Ganna 17
6. (Kris) Van Dijck 14
7. Goede Disendach/Dinsdag 4 (Dimitri Bontinck Fanclub, Raad van Beroerten, Pro Forma & Dead Moon)
8. Jerevan / Yerevan 14
9. Paelink (Marc & Dirk / Daphne) 10
10. The Neon Judgment 12

De Gentse vraag was pittig. Goede Disendach/Dinsdag werd slechts door 4 ploegen geraden. Vijf ploegen gokten Goede Maandag, 1 ploeg Goede Vrijdag en 1 ploeg hield het bij Goedendag.

RONDE 5: Afrikamuseum. Afrikaanse stammen waarbij de positie van het vraagnummer de nodige lettergreep verraadt. De stammen waren de Zoeloe / Masai / Himba / Mursi / San (Bosjesmannen).

1. Zazoe / Zazu 20
2. Loer 12
3. (Hideo) Kojima 8
4. Saint-honorétaart 14
5. (Mutaz Essa) Barshim 13
6. Barcelona 14
7. Femur 20
8. Silent Witness 13
9. Cassandra 17

Geen speciale opmerkingen behalve het volgende. Mijn verbeteraarster had voor 5 ploegen het antwoord luren goedgekeurd. Dit is echter niet correct want de etymologie is totaal anders (komt van het Middelnederlandse woord voor luiers). Hierdoor zakte Brak in de Koek twee plaatsen (door een slechtere schiftingsvraag). Tussen haakjes, lurven zijn dan weer waarschijnlijk vodden. 

RONDE 6: speelgoedmuseum. Vier speelgoedmerken, opnieuw in twee gehakt en gemengd: Fisher Price, Play-doh, Match Box en Baby Born. 

1. Fisher 13
2. Liquid Crystal Display 17
3. Union Match 16
4. Baby Blue 9
5. Lebensborn 11
6. Sandbox 18
7. (Shannen) Doherty 11
8. (Vincent) Price 10

RONDE 7: GUM – Gents Universiteitsmuseum. DNA ronde aangezien alle antwoorden beginnen / eindigen met AT – TA – CG of GC.

1. Ammoniet 18
2. CREG 19
3. Chittagong 7
4. The Plot Against America 6
5. Ascot 14
6. (André-Pierre) Gignac 10
7. Taras Bul’ba 7
8. (Bernard) Arnault 17
9. Goran Bregovic 19

Ascot is trouwens maar met één t. Om de een of andere reden dacht ik zelf dat het met twee t's was en enkele ploegen volgden me daarin. Uiteraard werd dit goedgekeurd.

Ronde 8: muziekinstrumenten ronde. Je hoorde een medley van 10 muziekinstrumenten die in de antwoorden verstopt zaten. In volgorde waren dit: (Franse) hoorn – draailier – harp – bongo – luit –klaroen (Bugle in het Engels) – sopranino saxofoon – zingende zaag / musical saw – viola - ratel. Je kunt de medley terugvinden op: https://youtu.be/WNYx_tDVleI

1. Hacksaw Ridge 19
2. (Oliver) Sacks 9
3. (Bill) Viola 6
4. (Michele) Cuvelier 11
5. The Daily Bugle 15
6. Fratelli d’Italia 13
7. Bongo (Omar) 15
8. (Horatio) Hornblower 9
9. Sluitertijd 20
10. (Marc-Antoine) Charpentier 7

Heel wat Händel gezien ipv Charpentier en vaak tevergeefs Harper als go to antwoord indien verder geen inspiratie.





Geen opmerkingen: