Een klassieke kwis met het inschatten van de sterktes en de zwaktes van de eigen ploeg. Terechte opmerking van de collega-quizmasters: ik had natuurlijk beter eerst iedereen de jokerkeuze laten indienen en dan pas het fototipblad meegegeven, want nu kon je al een beetje puzzelen en raden hoe moeilijk de vragen in een kennisthema gingen zijn. Maar kijk, al bij al waren de jokerkeuzes tamelijk verdeeld. De populairste vakgebieden waren Film, Sport & spel, Media en Geschiedenis.
Ronaldquizinho zette als enige in op Aardrijkskunde en dat speelde goed uit voor hen. Niemand riskeerde zich aan Muziek of Varia (te onvoorspelbaar!). Meestal draaiden de gokken goed uit, al had Pas Geverfd de pech dat ze vaak veel beter scoorden op andere rondes dan die waar ze hun Hansworst op hadden ingezet.
Aardrijkskunde
1. Malta - 12
2. Lake Ontario - 17
3. Atacama - 18
4. Giethoorn - 8
5. Levant - 17
6. Listenbourg - 6
Blijkbaar valt het voorlopig nog best mee met dat massatoerisme in Giethoorn. Met slechts 8 goede groepantwoorden kan je veronderstellen dat er die avond in de Vooruit hooguit een man of tien in de zaal zat die ooit van het plaatje gehoord had. Ook de meme van het fictieve Listenbourg is de meesten voorbijgegaan, wat er mogelijk op wijst dat jullie een leven hebben dat zich minstens voor een deel ook buiten het internet afspeelt. Proficiat!
Malta was een instinker en velen gingen voluit voor Lampedusa, wat echter geen half miljoen inwoners heeft. De Zehbi’s zagen Lelystad als zeer toeristisch in Nederland, wat ongetwijfeld ironisch bedoeld was. In de plaats van Listenbourg las ik veel Frankrijk, een keer Atlantis en merkwaardig veel keren ‘Galicia’.
Muziek
1. Herman Hermits - 17
2. Wall of sound - 16
3. Quintencirkel - 11
4. Syd Barrett - 14
5. Die Antwoord - 21
6. Don Giovanni - 4
Veel vragen ietsje te gemakkelijk hier en enkelen zullen zich opgevreten hebben van spijt dat ze hier geen Hansjoker hadden ingezet. De quintencirkel bracht enige afscheiding, maar Die Antwoord was een rondje pas. ’t Is omdat ik zelf niet wist hoe die oelewappers eruit zagen dat ik dacht dat het toch nog een beetje moeilijk was - quod non.
Het is een vaak gehoorde kritiek op muziekkwissen dat er te weinig klassiek in aan bod komt. Nu weten we waarom dat zo is. Barbier van Sevilla en Nozze die Figaro waren de vaakst voorkomende foute antwoorden.
Geschiedenis
1. William Wallace - 20
2. Sulla - 15
3. Narmer / Menes - 5
4. Koersk - 13
5. Demosthenes - 14
6. Gebroeders De Wit - 16
William Wallace bleek een weggevertje, enkel die losers van Helihaven Nee schreven hier Rob Roy. Ook Sulla en Demosthenes waren nog redelijk bekend, goed opgelet in het middelbaar bij de lessen over de Grieken en de Romeinen. Minder bij die over Egypte, Narmer zat toch heel ver bij de meesten. Wie de broeders De Wit niet kende, deed een gooi naar hoerenchance door enkele typisch Hollandse namen op het blad te pletsen, zoals Peeters of Hoekstra (voornamen ongetwijfeld Jan en Kees). Bij de farao was Ramses het foute topantwoord, zowel I als II. Voor de redenaar las ik ergens ‘Demokritos’.
Sport en spel
1. Cricket - 11
2. Usain Bolt - 21
3. Bridge - 11
4. Vingegaard - 21
5. geen stuk meer kunnen bewegen - 16
6. Set - 11
Ik was een beetje bang dat Cricket een weggever ging zijn, maar dat viel best mee. Toch heel wat rodeo, curling en polo gelezen. Eén ploeg kwam zeer dichtbij met ‘crocket’. En bij Bridge dacht men vaak dat Grand Slam een golfterm was.
De ervaring dat in Trivial Pursuit het oranje blokje meestal het moeilijkste is, een vak dat spelers vaak mijden tot het niet anders meer kan, deed me besluiten om de sportvragen niet té moeilijk te maken. Dat voornemen schoot zijn doel mijlen voorbij. Bolt en Vingegaard waren echt wel te simpel voor deze kwis en brachten dus niets van afscheiding.
Cultuur
1. Moebius - 6
2. Terpsichore - 7
3. Gorgonzola - 20
4. Charleston - 19
5. Chambord - 18
6. Mondriaan - 21
Geeky popcultuur is gesneden koek voor een brainy kwispubliek, denk ik altijd. Maar dat valt tegen, striptekenaar Moebius blijkt een grote, blinde vlek. En die muzen... ja, er zijn er zoveel en velen hebben overlappende bevoegdheden over nauw verwante onderdelen van de literatuur, maar er is slechts ééntje van de dans. Calliope en Clio en Euterpe passeerden de revue. Mooie etymologische probeersels waren ‘Kinesis’ en ‘Choreo’. (Zehbi’s en Massagesalon)
Mondriaan: veel te gemakkelijk!
Literatuur
1. Synesthesie - 14
2. Dostojevski - 3
3. Marek van der Jagt - 8
4. Slaughterhouse Five - 6
5. Ready Player One - 18
6. Bob Dylan - 15
Niet de bekendste onder de stijlfiguren, die Synesthesie, desondanks vaak goed geantwoord. De kortere werkjes van Dostojevski doen niet veel bellen rinkelen, hier werd vooral vaak aan Kafka gedacht. Ze zijn nochtans best komiek die boekjes, zeker “Een onaangename geschiedenis” is verrekt herkenbaar voor ieder die ooit al op een feest terechtkwam waar je maar één of twee personen kent en plots beseft dat je te dronken bent om nog in staat te zijn tot normale interacties, of rechtop te blijven tout court.
Ook van Marek van der Jagt is “Geschiedenis van mijn kaalheid” best hilarisch geschreven, weliswaar onder een bij weinigen bekend pseudoniem. ‘Urnberg’ vond ik de leukste gok (Dimitri Bontinck), anderen gingen ook voor ‘Tirza’.
Media
1. Joke Emmers - 20
2. (Renault) Twingo - 13
3. Jeremy Paxman - 14
4. Ward Bogaert - 11
5. Mimi Smith - 20
6. Happy Days - 14
Joke Emmers mag zich voortaan een eersterangs-bv noemen, want zowat iedereen kent haar. Hetzelfde trouwens voor Mimi Smith, blijkbaar nog niet vergeten.
Varia
1. Bibendum - 18
2. Baader-Meinhof fenomeen - 11
3. Dasty - 4
4. PETA - 21
5. Acme - 15
6. Emonderen - 17
Baader Meinhof bleek moeilijker dan verwacht, al waren veel ploegen zeer goed in de buurt met verwijzingen naar de Rote Armee Fraktion. De Dasty van de Wibra is onder het deelnemersveld van Gent Quizt een nobele onbekende, wat er mogelijks op kan wijzen dat we uit een begoed upperclass segment van het populus bestaan dat zelf zijn kuis niet doet. Kookboeken lezen we wel, want het tamelijk specifieke emonderen van tomaten werd zeer goed beantwoord. Tof dat vele mensen ACME nog kennen, wat geen afkorting is maar destijds terugging op een Grieks woord dat ‘top’ of ‘beste’ betekende.
Film
1. Leslie Nielsen - 6
2. Julie Andrews - 19
3. Metropolis - 18
4. Reservoir Dogs - 21
5. Ladri di Biciclette - 18
6. Het Zevende Zegel - 16
De veel te gemakkelijke filmronde! Natuurlijk hadden de puzzelaars al snel de plotlijntjes in diverse talen ontcijferd. Ook de grafische uitbeelding van wie er allemaal wie vermoordt in Reservoir Dogs, was een weggevertje. Hier en daar stoefte een ploeg door te tonen dat ze het Zevende Zegel in het Zweeds konden schrijven.
Ja, Leslie Nielsen. Het is een bevreemdende ervaring om naar “Forbidden Planet” te kijken en hem zowaar ernstig te zien spelen. Je verwacht elk moment dat die neus gaat beginnen groeien, of dat hij zo spectaculair tegen die robot aanloopt dat al het keukengerei sneuvelt. Maar hij was het dus, en toch zes ploegen wisten dat.
Wetenschap
1. Lithium - 19
2. Randall Munroe - 10
3. Fermionen - 12
4. Monty Hall probleem - 13
5. 1 - 18
6. Messenger - 13
De depressievelingen onder ons, of de Nirvana fans, wisten natuurlijk Lithium. De boekjes van Randall Munroe zijn wat minder bekend, nochtans grappig om occasioneel doorheen te bladeren: ideale toiletliteratuur!
Verrassend veel goede antwoorden nog voor Fermionen, hopelijk was het de tip van de Italiaans-Amerikaanse fysicus die wat hielp. De meeste ploegen schreven ‘1’ voor de sinus van 90°, zij kregen dan ook 1 punt. De anderen schreven ‘0’, wat hen werd toegekend. Voor de rest heel wat gokjes voor de ‘m’ in mRNA: memory, mono, mononucleïde, mitochondrisch en modified. Begrijpelijk, het zit in het juiste vakgebied, maar enkel Messenger was juist.
Tot slot vroeg Massagesalon Chez José, klotenaam om uit te spreken wat ongetwijfeld hun bedoeling was, wanneer de vraag over de konijntjes kwam. Het konijntje op het fototipblad maakte echter geen deel uit van de kwis, het hoorde samen met de voor PETA poserende dame in de achtergrond.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten