woensdag 9 november 2022

Analyse 7/11 (Quizmaster Peter)

Met wat trekken en duwen en door de Goeie op kinderzitjes te installeren konden alle opgedaagde ploegen en reservisten meedoen. We waren met 24, dus dat is de maximumscore wanneer elke ploeg het antwoord vond.


Ronde 1 - zonder link

1. Yvonne Coldeweijer - 5

2. Daydream - 24

3. Félicien Rops - 15

4. Stenhal-syndroom - 10

5. TARDIS - 8

6. Edward G. Robinson - 5

7. Georg Cantor - 2

8. Brouwerij Martens - 9

9. Dietrich Von Choltitz - 6

10. Vaals - 16

11. Gorky - 3


Ik had aangekondigd dat de ronde moeilijker was uitgevallen dan bedoeld. Dat bewees zich onmiddellijk, met slechts vijf ploegen die ooit van roddeltante Yvonne hadden gehoord. Op zich is dat dan weer een goede zaak. De Wallace Collection zorgde voor een eerste rondje pas, zelfs in vertaalde versie had iedereen de titel snel in de mot. Flauwvallen bij kunst was minder bekend, lage score op Stendhal.


Ondanks de hoge concentratie aan kwissers waren er weinig nerds en geeks in de zaal. Men zou verwachten dat zulks recht evenredig is, maar dat blijkt niet. Het kenmerkende geluid van de Tardis uit Doctor Who, beetje zoals iemand die met een wc-ontstopper hardnekkig een aluminium regenpijp probeert te ontluchten, werd maar door acht ploegen herkend. De meeste anderen hadden wel door dat het om een imaginair voertuig uit een sci-fi franchise moest gaan, getuige de vele gokken: DeLorean, Beam me up Scotty, Tie Fighter, ...


Ook ware er te weinig filmgeeks in de zaal, we moesten zelfs Raf missen. Een van de beste e veelzijdigste acteurs van zijn generatie, maar weinig bekend is Edward G. Robinson. Ik zou zeggen, probeer “Double Indemnity” eens uit, of de confrontatie met Humphrey Bogart in “Key Largo”. Tijd voor de meest nerdy vraag van de avond en dan zijn we er vanaf: dé wiskundige als het aankwam op de beschrijving van oneindigheid in al zijn consequenties, is Georg Cantor. Maar een dikke proficiat aan Team Tamara en de Elementaire Yeti’s, die dat als enigen wisten.


De nazi-van-de-week was een moeilijke, en mogelijks wordt dat een evolutie in dit terugkerende segment. Na Hitler, Himmler, Goebbels, Göring, Heidrich, Mengele, ... wordt de spoeling gaandeweg dunner en moeten we onze toevlucht nemen tot steeds obscuurdere NSDAP’ers, zoals deze gouverneur van Parijs.


Ik dacht: moeilijke vraag 10! Echter, 16 ploegen wisten dat bezoekers van het drielandenpunt tussen Duitsland, België en Nederland vooral naar de gemeente Vaals trekken. Tot slot een vraag waarvan ik hoopte dat ze deed wat ze deed, met name iedereen in de val doen trappen. Zorgvuldig geformuleerd, kregen jullie een ‘versie’ van Mia te horen, maar geen ‘cover’. Het was dus gewoon Gorky zelf die het nummer uptempo speelde en zonder het latere piano-arrangement. Bovendien met Luc De Vos die al een paar pinten ophad. Iedereen viel ervoor en ging voor dingen als Triggerfinger, De Kreuners, X!nk, De Mens, ... Drie ploegen herkenden correct Gorky, toen nog niet Gorki maar zoals gangbaar was fonetische spelling voldoende.


Ronde 2 - Spiegel

1. Jonge Wolven - 19

2. Uilen - 10

3. Speculum - 18

4. Alice in Wonderland - 15

5. Bar Mirwar - 17

6. Narcis / Paaslelie / Paasbloem - 24

7. Agatha Christie - 18

8. Versailles - 16

9. Jacob Van Maerlant - 14

10. het IJ - 20

11. Spiegel - 22


Mooie score op de Jonge Wolven van de Gentse Feesten, dan direct een afscheiding tussen de ouwe zakken en de jonge garde, vermoed ik, want slechts een kleine helft van onze deelnemers heeft ooit Twin Peaks gezien. “The owls are not what they seem,” het is een detailleke maar een zeer herkenbare quote voor wie de serie destijds zag.


Het boek dat Charles Lutwidge Dodgson onder zijn pseudoniem Lewis Carroll schreef, was uiteraard “Alice in Wonderland”. Topploegen begonnen op dit punt te panikeren, want na enkele vragen zaten ze op het spoor van de link en sloeg de twijfel toe of ze als antwoord niet het vervolg “Through the looking glass” moesten schrijven. Dat was niet nodig, maar een milde jury heeft alles goedgerekend, zelfs Team Tamara’s “Behind the Looking Glass”. Met de hakken over de sloot!


Vele varianten op “lelie” zijn er, en allemaal juist. De Rode Lantaarn kreeg trouwens een puntje te weinig, intussen rechtgezet maar het helpt hen helaas niet van de plaats die in hun naam vervat zit. Agatha Christie verdween tien dagen, Petit en Grand Trianon stonden op het terrein van Versailles en dus niet bij Montmartre of op Place de la Concorde, zoals enkelen foutievelijk gokten. Ik dacht dat “Jacob Van Maerlant” een zeer obscure germanistenvraag was. Maar misschien zitten er meer germanisten dan nerds en wetenschappers onder het kwispubliek, want met 14/24 een mooie score voor een op zich niet voor de hand liggende vraag.


Het IJ in Amsterdam, meestal goed, met slechts twee keer ‘Amstel’ als begrijpelijke fout. En tenslotte is het een spiegel het alledaagse voorwerp dat fungeert als poort waar doorheen La Princesse de la Mort het rijk der levenden binnenkomt. Want als je er lang genoeg in blijft kijken, dan zie je de dood op je afkomen, verklaart Cocteau. Toch vermoedden Reserve 1 en de Raad van Beroerten dat men de dood ook kon ontwaren in respectievelijk een pollepel en een garde.


Ronde 3 - FOTORONDE met Amerikaans thema

1. Tennessee Williams - 16

2. George Washington - 24

3. Carolina Reaper - 19

4. Utah (beach) - 21

5. Arizona Dream - 7

6. Alabama Song (Whisky Bar) - 19

7. (Young) Indiana Jones - 11

8. Georgia O’Keefe - 16

9. Dakota Johnson - 22

10. Pizza Hawaii - 24

11. Amerikaanse staten - 24


Mooie score voor Tennessee Williams en een unaniemetje voor Washington. Waarschijnlijk was toen de link al duidelijk, voor de minder peperminnende maniakken hadden we bij vraag drie Texas Reaper (Pas Geverfd), Texas Belle (Mordicus), Texas Pepper (Dave Dee) en California Reaper (Plus est en vous en Helivhaven Nee!). Allemaal mis, maar wel mooi binnen thema.


“Arizona Dream” is zo inderdaad een film waar bij het verschijnen redelijk wat tamtam over was, maar die nooit ergens hernomen wordt. Kortom, als je in 1993 nog geen achttien was, is er weinig kans dat je hem daarna leerde kennen. Slechts 7 ploegen juist, en daarmee zien we het door de Mamas & The Papas beïnvloedde ‘Arizona Dreaming’ van de Goeie door de vingers.


Geen problemen met “Alabama Song”, wel met “Indiana Jones”, vertolkt door River Phoenix (wat leidde tot een occasionele ‘Idaho’) in The Last Crusade: minder dan de helft vond het personage. Dat in tegenstelling tot actrice Dakota Johnson in 50 Shades of Grey, een film die iedereen slecht vindt, niemand beweert gezien te hebben en dan: 22/24 correct zodra er een paar tieten in beeld komen. Kudos voor de O’Keefe kenners!


Op dit punt was de ronde zo verwaterd en gemakkelijk geworden dat “Pizza Hawaii” en de overkoepelende link “Amerikaanse Staten” iedereen eens kon doen juichen, wat uiteraard leuk is.


Ronde 4 - ongelukkigen

1. Anne Heche - 12

2. Jorg Haider - 17

3. Falco - 18

4. Koningin Astridlaan - 20

5. George Patton - 15

6. Albert Camus - 22

7. François Sterchele - 22

8. Jackson Pollock - 19

9. Desmond Llewellyn - 11

10. Bessie Smith - 4

11. Gestorven in een auto-ongeval - 14


Ja die Anne Heche... eigenlijk kan je daar weinig bekende films of tv-rollen van citeren. Gemakkelijker is het om te zeggen: lesbisch, was met Ellen Degeneres en verongelukte onlangs met haar auto. Maar dat laatste kon ik er natuurlijk niet bij vermelden omdat het de link direct weggaf. Toch hadden de helft van de ploegen genoeg aan een beetje uitleg om haar naam correct te noteren.


Eveneens gecrasht: Jorg Haider en landgenoot Falco, bleek niet zo moeilijk, op een occasionele Kraftwerk na. De straten aan het Sint-Pietersstation hebben allemaal iets met de koninklijke dynastie. Ploegen die op het spoor zaten van de verkeersaccidenten, konden met zekerheid gokken op Koningin Astrid.


Niet teveel problemen met Patton en al helemaal niet met Camus, 22/24 correct! Idem voor de voetballer Sterchele.


De meeste teams vonden Pollock, sommigen schreven ‘Dripper’. Een stuk lastiger is de Q-acteur uit de James Bond films, welshman Desmond Llewellyn. Dat werd gevolgd door een onverwacht lage score, een oude vrouwenstem uit de vroege blues. Niet Ella Fitzgerald (wat niemand schreef) of Billy Holiday (wat bijna iedereen schreef), maar dus Bessie Smith.


Zowat de helft van de ploegen vond de link en had daar iets aan om hier en daar wat gokjes te verfijnen.


Ronde 5 - Monty Python

1. Liberty Bell - 22

2. Mark Chapman - 19

3. Cleveland - 12

4. John Parrott - 12

5. 1948 - 20

6. Yorkshire - 10

7. De Spaanse Inquisitie - 19

8. Python - 24

9. Flying Burrito Brothers - 2

10. Piccadilly Circus - 15

11. Monty Python (Flying Circus) - 11


Op dit punt realiseerde uw kwismaster zich dat er blijkbaar zes rondes waren in plaats van vijf, en we dus met z’n allen de laatste ronde op een geïmproviseerd blaadje zouden moeten schrijven. Een shout out naar FAQ, die op een A4 een perfecte facsimile van de ‘officiële’ antwoordbladen maakten, inclusief koptekst met doorstreepte ‘Vooruit’ en 404-logootje. Dat zou dus bij ronde zes nodig zijn, nu eerst terug naar de vijfde, eveneens met een link.


De Liberty Bell in Philadelphia gaf geen probleem, hopelijk zorgde de gelijknamige mars van Sousa bij het lezen van de antwoorden voor een aangename herkenning.


“Cleveland” was de stad, hier en daar ten onrechte herkend als ‘Columbus’. Dit was een van de moeilijkere verbanden met Monty Python, maar Carol Cleveland is wel degelijk de actrice die u vaakst ziet als vrouwelijke bijrol in de klassieke sketches en films. Snookeraar John Parrott is blijkbaar niet meer zo bekend, slechts 50%.


Ietwat bij de haren gesleurd... “1984” werd geschreven tussen 1946 en 1948 en gepubliceerd in 1949. Mogelijks heb ik enkele ploegen in verwarring gebracht door te zeggen: “We zoeken het jaar waarin het boek is afgewerkt, dus niet wanneer het werd gepubliceerd want dat was pas het jaar daarop.” Op een aantal antwoordformulieren zag ik een inderhaast uitgekraste ‘1948’ vervangen door een ‘1947’. Jammer. Maar de link met het thema is “Finally the 1948 Show” het satirische tv- programma met o.a. Marty Feldman, waarin de later Pythons elkaar leerden kennen. Uit dat programma stamt ook de sketch ‘The Four Yorkshiremen’, wat ons bij de volgende vraag brengt.


Kingston, Leeds en Sheffield liggen in “Yorkshire”, maar die bekendste en tevens hoofdstad, York, kon ik moeilijk weggeven. Tien ploegen hadden ‘t desondanks juist.


Zowat iedereen verwachtte de “Spaanse Inquisitie”, want 19/24 correct. En nog beter werd gescoord op “Python”, ik weet niet of dat aan de Efteling ligt, aan de programmeertaal of aan de link. Maar kijk: goed gescoord!


De “Flying Burrito Brothers” mogen wat mij betreft oprotten. Hun bekendste nummer is de Wild Horses die we hoorden, een cadeautje van de Rolling Stones, maar sinds die het zelf opnamen, kent niemand deze band nog. Op twee ploegen na.


Veel rare plaatsen in Londen gezien op de kaart, maar Piccadilly Circus was toch de enige juiste. Grote afscheiding hier tussen ploegen die de link doorhadden, en zij die dat niet deden. Een bloemlezing uit de creatief gegokte links wil ik u niet onthouden.

- Harry Potter

- Michael Palin

- Mick Jagger

- Pacini

- John Cleese

- Kanon

- Onafhankelijkheid India

- Het Verenigd Koninkrijk

- Rosa Parks

- Letter Y

- Vrijheid


Ronde 6 - ISME

1. Oblomov - 14

2. Vrije radicalen - 13

3. Défait - 21

4. Marx (Brothers) - 13

5. Hedonis - 12

6. Real - 18

7. Macchiavelli - 17

8. Dalton - 19

9. Vierde provinciale - 18

10. Planet Terror - 8

11. Je kan overal -isme achter zetten - 8


Voor de zekerheid even gecheckt, maar gelukkig: de ploeg Oblomov had toch hun toevallig eigen vraag juist, net als dertien anderen. Ongeveer de helft kende “vrije radicalen”. “Défait” werd ruim gevonden, met slechts hier en daar een ‘Echec’ (De Goeie) en een ‘Déluge’ (Hoogbegaafde Hipstervlinderende Tinderwipsters).


Animal Crackers, Horse Feathers, Monkey Business en Duck Soup brachten zelfs met enkel het diertje toch dertien ploegen bij de Marx Brothers, andere gokken gingen meestal naar Laurel en Hardy, al wordt het lastig om daar een gemeenschappelijke familienaam van te maken.


Tot mijn verbazing kent maar de helft van het volk brouwerij Hedonis van de Ouwen Duiker. Maar ik heb waarschijnlijk een vertekend beeld omdat de Gentse Biervereniging teveel aan mijn toog hangt. Geen problemen met “Real” en “Macchiavelli”, bij welke laatste ‘Dante’ de voor de hand liggende foute gok was. De Daltonbroers werden beter gevonden dan de Marxbroers.


De film van Rodriguez was lastig. Vaak zag ik ‘Grindhouse’ staan. Achteraf gezien, dat had ik beter ook in de vraag vermeld. Dus onder de double bill Grindhouse werden twee films samen uitgebracht, Death Proof van Tarantino en van Roberto Rodriguez... “Planet Terror”. Maar acht ploegen kwamen daar nog op.


Tot slot wist slechts een minderheid een link te vinden die voor alle antwoorden opging. Ook wat topploegen zagen soms met een tien op tien voor de neus toch geen elfde verband tussen alles. Een begrijpelijke gok was ‘politieke of ideologische stromingen’. Maar kijk, een tamelijk algemene aha- erlebnis is ook eens plezant.


Ploeg FAQ op hun reeds vermelde, mooie facsimile was zich bewust van de link, maar niet van alle antwoorden. Zulks geeft creatieve gokken. Vraag1: KUBI, vraag 2: FAUVE, vraag 10: DADA.


LOTJES

Rond dit moment realiseerde uw kwismaster zich dat hij kraslotjes had moeten kopen. Er werd dus onverwachts gespeeld voor niets meer dan de eer, al hopen wij de stand goed bij te houden en de loten waar iedereen recht op heeft, zo spoedig mogelijk te bezorgen.


Op het eerste zicht zou de verdeling deze moeten zijn, met tussen haakjes het aantal lotjes die hun weg nog naar het beoogde doel moeten vinden.


Top 3 van de kwis

1. Team Tamara (15)

2. Lokaal Onweer = Gesluierde zon (10)

3. Dead Moon (5)


Poulewinnaars

Poule 1: Team Tamara (10)

Poule 2: Helihaven Nee! (10)

Poule 3: Dave Dee (10)


Meest gemiddelde ploeg

Dimitri Bontick Fanclub (5)

Ter verduidelijking: het gemiddelde was 42 maar na de komma eigenlijk 41,9 etcetera. Dus zij zitten er nét iets dichter bij dan FAQ.


Voorlaatste ploeg

Reserve 1 (5)


Schiftingsvraag

Hoogbegaafde Tindersletjes (5)

Zij gokten 66, het antwoord was 65.


Graag zie ik jullie allen maandag terug in de Geus Van Gent, met loterijbriefjes in de hand. Als er ploegen zijn die volgende week niet meedoen, stuurt een berichtje of zo, dan kunnen we uitwerken waar jullie de verschuldigde lotjes nog kunnen krijgen.




Geen opmerkingen: