zondag 30 januari 2011

Jan van Gent: de analyse

Ronde 1
1.    Kazachstan (8)
2.    Seppe Smits (16)
3.    overleefde twee atoombommen (17, zowel Veto als Ploegje Vincent noteerden 'uitvinder Tamagochi')
4.    2520 (13)
5.    Pompeblêd / Blad van een waterlelie of plomp (4)
6.    Gerolf Annemans (8)
7.    Marc Chagall (15)
8.    Dikke Bertha (14)
9.    Kuifje (The advertures of Tintin: The secret of the Unicorn) (18 - Ploegje Vincent)
10.    Wim Mertens (16)
S.    6846 km


   
Ronde 2
1.    Haalbare toprecepten (3)
2.    Suriname (14)
3.    Paulus (7)
4.    Zine el-Abidine Ben Ali (19)
5.    Constantin Meunier (19, tiens...)
6.    Thomas Meunier (16)
7.    The Green Hornet (13)
8.    IJverige wijven (4, weel heel wat interessante alternatieven gelezen)
9.    Moshe Dayan (7 - de jury vond het wel jammer dat u het grapje niet apprecieerde)
10.    Crystal Castles w/ Robert Smith (11)



   
Ronde 3
1.    Bicky Burger (2 - René zegt & The team)
2.    Knol (4 - de jury meent zich nochtans te herinneren dan QM Raf dat ooit vraagdege)
3.    Stikmat (5)
4.    Pony Express (14)
5.    Muildier of muilpaard (12)
6.    Schimmels en zwammen (13)
7.    Georges Seurat (13)
8.    Gent-Wevelgem (12)
9.    Meindert (5)
10.    Band Of Horses (11)
   
Ronde 4
1.    Libertair, Direct en Democratisch (16)
2.    Angelina Jolie (12)
3.    Craig Thompson (5)
4.    B. het ongeschudde (8)
5.    Swishing (3)
6.    Grevelingenmeer (SOLO The Revenants)
7.    (karkas van een) geit, schaap of kalf (11)
8.    Totally Busted (8, blijkbaar wist Fré het)
9.    Karel de Grote, Carolus Magnus (12, blijkbaar bestaat er nog steeds verwarring tussen Karel de Grote en Keizer Karel. Er zat natuurlijk ook maar 700 jaar tussen beiden ;)
10.    Britney Spears (4)




   
Bladrondes
De tekst:

Pas op! Geschiedenis.
Haal 8 anachronismen uit deze tekst. Als een datum vermeld wordt, dan is deze correct, al hoeven niet alle gebeurtenissen bij die datum te kloppen natuurlijk. Dat is zo'n beetje het principe van een anachronisme.
Noteer summier wat en waarom iets fout is op je antwoordblad.



13 december 1987. Twee jaar na de vorige verkiezingen moeten de Belgen opnieuw naar de stembus voor een nieuw parlement. De Regering Eyskens I, een coalitie van de christendemocraten en de socialisten, is in oktober 1987 uiteen gevallen naar aanleiding van de Voeren-kwestie. Wim De Vilder trekt voor de eerste keer naar de stembus, hij is op 2 juli 18 jaar geworden.
Op 25 december zendt Studio Brussel voor de eerste maal de Tijdloze 100 uit. 'Child in time' van Deep Purple eindigt op nummer 1.
Op 22 januari 1988 vraagt koning Albert aan Jean-Luc Dehaene om de taak van informateur op zich te nemen om deze moeilijke knoop te ontrafelen. Waarop Dehaene antwoordt met een van zijn bekendste uitspraken: "Sire, geef me honderd dagen". 106 dagen later, op 6 mei 1988, heeft Dehaene de onmogelijke klus geklaard. Er is een akkoord over een verregaande staatshervorming en de Regering-Martens VIII (christendemocraten, socialisten en de Volksunie) kan van start gaan. Hoewel Wilfried Martens opnieuw eerste minister wordt, is de feitelijke sterke man in deze regering Jean-Luc Dehaene.
Op 1 juni 1988 wordt voetbalclub KRC opgericht uit een fusie van Thor Waterschei en FC Winterslag. De fusie wordt niet meteen een succesverhaal. Na amper één seizoen degradeert de jonge club naar de Tweede Afdeling. In juli 1988 wint Pedro Delgado op omstreden wijze de Ronde van Frankrijk. Delgado wordt betrapt op het gebruik van probenicide, een middel dat anabolen zou kunnen maskeren, maar wordt niet geschorst omdat het middel wel op de dopinglijst van het IOC staat, maar niet op die van de UCI. Het jaar daarna start hij als topfavoriet, maar hij komt te laat aan de start van de proloog, waardoor hij zijn kans op een tweede overwinning verspeelt.
Op 18 juni 1989 verandert het militaire regime de naam Unie van Birma naar Unie van Myanmar. De naam Myanmar komt van Myanma Naingngandaw, de lokale naam voor het land die reeds in de 12e eeuw werd gebruikt, en verwijst naar de Myanmah, een etnische groep. De aanduiding Burma is door de Britten overgenomen van de Portugezen en is een verbastering van Bamar, waarvan de herkomst onduidelijk is. Sinds 21 oktober 2010 heet het land officieel Republiek der Unie van Myanmar. Maar Birma is niet het enige land dat dat jaar zijn officiële naam verandert: ook Polen, Hongarije en Roemenië doen dat.
In 1989 verschijnt de film Brylcream Boulevard in de zalen. De leerlingen van het 5de jaar Metaal van het Sint-Jozefscollege bereiden zich voor op hun eindexamens in de jaren 50, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Robin De Hert (Michael Pas) heeft alleen maar aandacht voor Cathy (Babette van Veen), die opnieuw in zijn leven is gekomen. Zijn vriendin Jeanine (Hilde Heijnen) moet in de kledingzaak van haar ouders werken en kan niet uitgaan met Robin. In de klas zorgt hij voor onrust en buiten de school raakt hij altijd in de problemen. Zo zoekt hij toenadering tot Cathy, hoewel zij een Franse vriend heeft. Bovendien gaat Robin regelmatig op de vuist. Wanneer de leerlingen van de 5de graad in discotheek Picasso slaags raken met een motorbende is de maat vol voor de sadistische schoolsecretaris en gaat hij zich persoonlijk bezighouden met de 5de graad Metaal.
Op 1 januari 1990 vieren meer dan 200.000 Oost- en West-Duitsers nieuwjaar bij de Brandenburgse Poort. De volgende dag bezoekt Vaclav Havel Oost-Berlijn en spreekt zich voorzichtig uit over een hereniging van de twee Duitslanden. In februari worden de groepen geloot voor de kwalificaties van het EK voetbal van 1992. Oost- en West-Duitsland komen in dezelfde groep terecht. Als de voorbereidingen voor de hereniging van Duitsland beginnen, trekt Oost-Duitsland zich terug. De reeds geplande wedstrijd in en tegen België wordt omgezet in een vriendschappelijke wedstrijd, alle andere wedstrijden worden geschrapt. België is zo het laatste land dat tegen de DDR voetbalt. De DDR is in de statistieken het enige land waarvan West-Duitsland nooit heeft kunnen winnen en waartegen het nooit heeft kunnen scoren. Op 8 juli 1990 wint West-Duitsland voor de derde en laatste keer het WK voetbal.
Op 29 september 1991 eindigt Martens VIII in volle verwarring na het vertrek van de Volksunie, na discussies over wapenlicenties voor FN. Enkele weken voor de parlementsverkiezingen breekt ook nog eens de dioxinecrisis uit. In de korte periode tot aan de verkiezingen slaagt de regering er niet meer in om uit deze crisis te geraken. Maar eerst keren we nog enkele weken terug in de tijd: Op 5 september 1991 staat de zestienjarige Isabelle A op de planken in het Antwerpse Lint, waar net een betoging tegen asielzoekers aan de gang is. Wanneer het piepjonge Gentse zangeresje de eerste tonen aanheft van haar zomerhitje "Blank of Zwart" - een aanklacht tegen racisme - krijgt ze de VB-meute tegen zich. Het tafereel wordt gefilmd door een cameraploeg van het tv-programma Panorama. Bij de verkiezingen van 24 november 1991 leiden de regeringspartijen een zware nederlaag en komt de doorbraak van het Vlaams Belang (van 2 naar 12 zetels): Zwarte Zondag. Wilfried Martens wordt opzijgezet en Jean-Luc Dehaene volgt hem op als eerste minister.
In juni 1992 vindt het EK plaats zonder Oost-Duitsland. Maar ook zonder Joegoslavië. Joegoslavië was als groepswinnaar uit zijn poule gekomen, maar wordt gedwongen zich terug te trekken vanwege de oorlog. Denemarken wordt in allereil opgetrommeld om Joegoslavië te vervangen én wint het EK door in de finale West-Duitsland te verslaan.
In 1993 start de carrière van Wim De Vilder bij de VRT als reporter van Voor de dag op Radio 1. Dat jaar ontmoet hij ook zijn huidige vriend. Stefaan Fagot speelt fagot bij het Leuvens Alumni Orkest. Een zuivere hattrick, als het ware (uitleg over het mopje kan u bij de niet-zo-politiek-correcte jury krijgen).
(we zijn trouwens benieuwd op hoeveel quizzen te lande deze tekst gerecupereerd zal worden, (c) gent.quizt)

Oplossingen
1.    Eyskens I was in 1981, tussen Martens IV en V
2.    Meerderjarigheid op 21 dateert van 1990, stemplicht onder 21 dus ook. De Vilder mocht niet stemmen in 1987
3.    Albert was pas koning in 1995
4.    Moet Blueberry Hill zijn, Brylcream Boulevard was het vervolg in 1995
5.    Dioxinecrisis was in 1999
6.    Vlaams Belang bestaat pas sedert 2004
7.    De naam VRT werd pas op 1.1.1998 ingevoerd
8.    West-Duitsland was weer Duitsland in 1992
Wielerraadsel
9.    Rood
10.    24 punten
   
Fotoronde
1.    Tania Prinsier (18 - Fluit van Oregon)
2.    Bart Goor (19)
3.    Lieven Bauwens (9)
4.    Marcel Marlier (11)
5.    Festen (18 - Spek en Bonen)
6.    Grace Jones (11)
7.    Doeschka Meijsing (SOLO voor de jury, nochtans een winnares van de AKO literatuurprijs)
8.    Oman (12, nochtans stond de Golf van Oman ook op de kaart vermeld)
9.    Entourage (15)
10.    Simon Stevin (13)

Geen opmerkingen: