De punten van de quiz in de Jan van Gent:
1. 74,5. Fluit van Oregon
2. 73. VVVV
3. 72,5. Pro Forma
4. 70,5. volgende week beter
5. 69. Geen gratie voor de vuile homo's in Malawi
6. 52. Okselvijvers
7. 50,5. Helihaven Nee!
8. 48. Freddy Veir
9. 47. heheeheheuhehie
10. 44. De goede
11. 44. Mozzer
12. 41,5. Gent Wiezt
13. 40,5. Aquila Keiharda
14. 38. The Sad Beats
15. 35. Maccabi -2
16. 33. Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich
17. 33. Uuflakke
18. 26. Geef die mannen nog een pintje
19. 19. Allemaal slimme mensen
De eerste zes ploegen zijn de enige ploegen die elke ronde de achterkant van het antwoordblad gebruikten. De eerste vijf scoren beduidend hoger dan de ploegen vanaf de zesde plaats. De achterkant invullen loonde, zelfs als je niet helemaal zeker was van je antwoorden: de Okselvijvers zijn door het consequent invullen van de achterkant zesde geworden. Hadden ze dat niet gedaan, dan waren ze dertiende geëindigd.
Drie ploegen hebben elke ronde de voorkant van het antwoordblad ingevuld, met Mozzer als hoogste 'scoorder'.
Een verdere analyse van de punten: stel dat het een gewone quiz was geweest en er één punt per goed antwoord gegeven werd, dan zouden nog steeds de vijf zelfde ploegen aan de leiding staan, in dezelfde volgorde. Het puntensysteem heeft dus niet echt 'vervalsing' veroorzaakt, enkel wat meer ruimte in de puntenstand tussen de verschillende ploegen. Natuurlijk gaat dit niet helemaal op, want de ploegen in de top vijf hebben af en toe dingen geschrapt omdat ze niet zeker waren van de juiste positie.
De jury heeft lang nagedacht over het al dan niet toepassen van dit concept, maar vond het toch de moeite van het proberen waard.
Besluit: veel werk en omweg om uiteindelijk op hetzelfde resultaat uit te komen.
dinsdag 1 juni 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2 opmerkingen:
Het feit dat de top-5 dezelfde zou zijn geweest zonder de anderhalve punten en de giscorrecties slaat eigenlijk nergens op. Los van algemene kakheid, was het grootste minpunt van deze quiz namelijk niet dat dubbele systeem, maar dat Amerika-kenners elke ronde bevooroordeeld waren. Een gimmick of een link is vaak leuk bij individuele rondes (en zelfs dan kan het vertekenend werken, zie bijvoorbeeld de Seinfeld-fotoronde die wij dan weer als één van de enigen juist hadden), maar als je bv. het lijstje met de hoofdsteden van de Amerikaanse staten van buiten had geblokt, dan kwam je veel makkelijker op heel wat antwoorden. Het zijn de gimmicks die vaak voor de noodzakelijke aha-erlebnis zorgen om je een antwoord te laten herinneren. En daarom was één gimmick over de hele quiz een beetje, welja, kak.
M.D.
MD zou zonder het anderhalve-puntensysteem op twee na laatste geworden zijn.
Een reactie posten