dinsdag 29 september 2009

't Manco (Georges Perec)


'n Lipogram is 'n taaluiting waarin minimaal 'n half paar uit 't typografisch taalsymbooltotaal onvoorradig blijkt (maar kijkt u voor 'n omschrijving als u wilt ook in zo'n woordnaslagding, 'n Vandaal of zo). Bij La Disparition/'t Manco gaat 't om 't symbool, vocaal van aard, op plaats vijf in 't abc. Waanzinnig, zo lijkt 't, plus vooral ook: onschrijfbaar - maar dat is dus onwaar: 'n Lid van OuLiPo wrocht La Disparition.

'n Aquitaan, John of Gaunt (°Sint-Baafsabdij op 24 juni 1340) gaf zijn naam aan 'n pub in 't stad. Of was 't 'n soort kropgans, who knows?
19, 't aantal van partij, 19 in aanvang nog blij door 't jong jaar van 'n quiz. Wat voor 'n quiz!

Quizgod Hans trad vorig jaar op & bracht 'n quiz in 't symbool van 's mans romans aangaand 't Zijn in 'n Parijs' pand.
Wim (nogal lastig door 'n valling) ging disparaat aan 't ambacht: hij bracht 'n quiz, 'n paar uur lang, 49 maal 'n antwoord waar juist dat vocaal op plaats vijf in 't abc nooit in voorkwam. 'n Quiz in 't symbool van 't Manco, voorwaar 'n kritisch & langdurig plan. 't Aanvangsantwoord was natuurlijk Georges Perec ('s mans naam), maar daarna kwamen bvb. Anna Smashnova, Ho Chi Minh, Harry Mulisch, Luchino Visconti of Rouslan Toumaniantz. Nooit, lang of kort antwoord, kwam dat symbool daar in voor.

't Stuk zangman van Smiths dacht 't doorgrond na 'n antwoord of acht, maar dat was onwaar. Pro Forma had 't na half doordacht. Zijn d'r nog?

Negenenveerteg keer en ter end kenterde het: Les Revenentes leverde het gegeven des 5de deel. Enkel de -e werd bemerkt. Exempels: Lesley Deckers, Zeynep Sever, Gent-Wevelgem en The Levellers.

Het presenteren kende een end met het bekend geven der zege: "Geen verzet"!

Wens je er verder te bemerken, wenkt de reflex, heb je een hersenbreker? Deel het zeker mee. We vernemen het met begeerte.

6 opmerkingen:

Maccabi Dachau zei

Een welgemeend applaus! En ook wel een beetje "WEEKENDCIRCUIT!"

Maccabi Dachau (zonder é's!)

Ewein zei

knap!

wimm zei

Krachttoer Wim! Proficiat.

Bon, ons eerste objectief was niet zo eenvoudig te halen maar we zijn er toch in geslaagd niet bij de eerste 3 te eindigen. Nu moeten we ons volgende week dus wél inspannen om te zien wat die onnozele regel van die handicap oplevert. Tja, 't was niet van harte maar allà, voor de goeie zaak willen we ons wel eens opofferen.

ciesvandekwis zei

Knappe kwis, maar ook het resultaat van mensen die te weinig leven en teveel tijd hebben. Wij van Mozzer daarentegen hebben teveel centen en te weinig verstand, weliswaar net genoeg om Wim om te kopen en alsnog een knappe 5e plaats te veroveren. + 3 punten wordt dat dus lotjes volgende week. Uitkijken dus, losers van lijstjesblokkers!

Unknown zei

Geachte Mevrouw
Geachte Meneer,

Op de site trof ik een tekst van u aan die verband houdt met Georges Perec.
Als masterstudent Grafisch Ontwerp maak ik dit jaar een boek rond Georges Perec. Ik heb zijn manier van schrijven vertaald naar een manier van vormgeven. Het boek zal opgebouwd worden vanuit een beperking. Net zoals George Perec toen hij begon te schrijven aan ‘La disparition’ zichzelf de beperking oplegde om geen E te gebruiken.
Mijn uitdaging is om een boek samen te stellen met alleen beeld en tekst met een copyleft licentie. Dit wil zeggen dat het gebruik van de tekst vrij is voor derden. (http://en.wikipedia.org/wiki/Copyleft en http://nl.wikipedia.org/wiki/GNU-licentie_voor_vrije_documentatie)
Het eerste voordeel is dat dit een zeer ongewoon resultaat zal opleveren want geen van de reeds gepubliceerde artikels zal erin opgenomen kunnen worden. Het tweede is dat ik op deze manier een volledig legaal boek kan maken binnen mijn budget als student.

Mag ik deze tekst gebruiken voor mijn afstudeerproject? Als u deze tekst zelf ergens anders vandaan heeft gehaald kunt u me dan deze gegevens bezorgen (naam van de schrijver, site, e-mailadres,…). Ik zal voor alle materiaal de bronnen zo goed mogelijk vermelden.

Met vriendelijke groet,

Ellen Bilterest
Master Grafisch Ontwerp
Hogeschool van wetenschap&kunst St-lucas Gent
bilterest.ellen@gmail.com

Unknown zei