Einduitslag:
Analyse GQ 5 mei 2025
Hopelijk hebben jullie genoten van deze evenwichtige, zorgvuldig uitgebalanceerde en poepsimpele kwis! En dan nu de analyse.
De eerste twee rondes bestonden uit een lenteschoonmaak. Allemaal ideetjes en dingen die ik vaag ergens had gehoord, maar die nooit een plek hadden gevonden in een linkronde - je kunt die niet blijven met je meezeulen. Ik dacht trouwens dat die redelijk gemakkelijk waren. Dat bleek een vergissing! Het is een mooi ideaal voor een kwis, zorgen dat zelfs de slechtst scorende ploeg niet gebuisd is. Bij ramsj-ronde één werd die regel op zijn kop gezet: zelfs de best scorende ploeg haalde niet meer dan 5 op 10.
Lenteschoonmaak: RAMSJ ronde 1
1. Dnjepr - 15
2. (Pikante) pepers - 0
3. 26 - 8
4. Jan Hoet - 1
5. Madame Lenormand - 0
6. Ikigai - 3
7. Gadarenen / Gadareense zwijnen - 0
8. Forem - 7
9. Pareidolie - 8
10. Eratosthenes 4
Het begon nochtans simpel, wie al niet wist dat de Dnipro / Dnjepr de derde langste rivier van Europa was, ook bij die ging een licht branden wanneer we vermeldden dat hij door Kiev stroomt. En dan ging het mis, ik dacht nochtans: iedereen eet af en toe wel eens Thais? Onthou het nu, als er ‘prik’ in de naam van je gerecht voorkomt, zit er iets van peper/pepertjes in.
X, Q en Y leveren in Scrabble samen 26 punten op. Slechts één ploeg herkende Jan Hoet (Têtes Pressées). In feite hebben ze dus nog recht op een lotje van de voor de rest helaas lege solopot. Maar misschien moeten we toegeven dat De Goeie met twee solo’s (later in de kwis) toch nog steeds de terechte winnaars blijven van dat subklassement.
De tarotkaarten van Madame Lenormand bleken weer helemaal niet bekend, net als het mirakel van de Gadareense zwijnen. Ik heb altijd gehoord dat in de apocriefe evangeliën ook verhalen staan van de jonge Jezus, hoe die tijdens het spelen zijn vriendjes in varkentjes veranderde om hen te treiteren. Geen wonder dat die lezing de officiële bijbel niet gehaald heeft. Maar het verhaal van de Gadarenen staat er dus wel in, bij Lukas 8.
De esoterische quatsch van Ikigai met zijn vier pijlers kenden gelukkig heel weinig mensen. En Wallonië blijft een ver-van-ons-bedshow, zoals blijkt uit VDAB-tegenhanger FOREM.
Pareidolie en Eratosthenes (die laatste naast zijn aardomtrekberekening ook bekend van de priemgetallenzeef) waren beide inderdaad moeilijk, die score was verwacht en zelfs gehoopt. Maar al bij al, ronde dus net iets té lastig. Zo ook de volgende.
Lenteschoonmaak: RAMSJ ronde 2
1. Place de l’Altitude Cent / Hoogte Honderd - 3
2. Yéyé - 5
3. Paulien Cornelisse - 6
4. 540° - 15
5. Ossiconen - 1
6. Leptonen - 5
7. Onderuit - 15
8. Wuppertal - 9
9. Bayes theorem 10
10. Albrecht Diskont - 10
Ik vind het mooi dat toch drie ploegen de zeer pragmatische naam kennen van het Brussels pleintje op honderd meter. Als je station Midi binnenrijdt, zie je soms boven een glooiende lap groen (het park van Vorst) de hoge, witte kerktoren staan: daar is het.
Voor de rest was het allemaal weer best moeilijk, al berekende zo goed als iedereen correct de soms van de hoeken van een vijfhoek, en het oude gezelschapsspel Onderuit kenden we nog goed. De stoffige hoorntjes op het hoofd van een giraf, dat was zo goed als overal nieuwe informatie. Daarna wel een verrassend goeie score voor leptonen, een eerder pittige deeltjesfysica vraag en bovendien nogal haperend en onduidelijk gesteld door ondergetekende. Proficiat aan wie dat wist!
Ook de andere wetenschapsvraag van het Bayes Theorem deed het al bij al goed. En ALDI, dat staat dus voor Albrecht Diskont. Tussen de foute antwoorden heel veel gelezen: ‘Albrecht & Dietrich’.
Solo van De Goeie voor 'ossiconen'.
Ronde 3 - iets met beroepen
1. Gilbert Temmerman - 8
2. Lieven Debrauwer - 9
3. Stijn De Volder - 14
4. Gerard De Kremer - 9
5. Joseph Smith - 14
6. Zachary Taylor - 9
7. Beatrix Potter - 12
8. Wim T. Schippers - 7
9. Perry Mason - 7
10. Gustav Mahler - 10
Het tij keerde wat met deze ronde: best haalbaar voor de ploegen die de link zagen (middeleeuwse en andere beroepsnamen, in diverse talen). Enkel de teams die te weinig antwoorden hadden om het thema te kunnen zien, ploeterden helaas hulpeloos verder.
12de President van de VS Zachary Taylor vond ik een behoorlijk moeilijke. Van de mensen die het wel wisten, ben ik zeer nieuwsgierig bij wie het lukte dankzij het lijstjesblokken en bij wie vanwege de link. Of een combi van beide.
Merkwaardige démarche van Pro Forma, die Mahler staan hadden bij vraag tien, wat paste in de link die ze gevonden hadden… en het dan in extremis vervingen door ‘Wagner’.
Ronde 4 - Siblings
1. Virginie Loveling - 15
2. Elizabeth Olsen - 15
3. Aljosja Karamazov - 14
4. Groucho Marx - 6
5. Jan Van Eyck -14
6. Jacob Grimm - 9
7. David Dewaele - 10
8. Anne Brontë - 10
9. Serena Williams - 14
10. Barry Gibb - 10
Veel meer kan ik daar niet over zeggen, behalve dan dat Groucho Marx verrassend onbekend bleef. De uitspraak: “Ik zou nooit lid worden van een club die mij als lid aanvaardde” liet ik achterwege, maar ‘k had gehoopt dat het zo ging lukken. Bij zes ploegen was dat inderdaad voldoende.
Fotoronde (5): toponamen
1. Asia Argento - 5
2. Bruno Brazil - 7
3. Moreno Argentin - 9
4. Bobby Peru - 0
5. Frans De Waal - 1
6. Paris Hilton - 16
7. River Phoenix - 11
8. Mensje Van Keulen - 4
9. Koen Vanmechelen - 14
10. Anneleen Liégeois - 12
Misschien had ik bij nummer 2 moeten vermelden dat we een stripfiguur zochten? Hij bleek in elk geval niet zo bekend als het product van zelfde tekenaar, XIII. En dan werd het personage van Willem Dafoe al helemaal niks. Met het recente overlijden van David Lynch had ik een revival verwacht, en zeker enkele mensen die Wild At Heart hadden herbekeken, waarin de geflipte villain Bobby Peru een opmerkelijke rol heeft. Te moeilijk te herkennen met enkel die foto echter, vrees ik.
Hetzelfde geldt voor Frans De Waal. Inderdaad kennen we die beter als de oude man met brilletje, maar dit Boudewijn-De-Groottype dat een chimpansee vasthoudt, is ‘m dus in zijn jongere jaren. Opnieuw echter, solo voor De goeie.
De tetten van Paris Hilton scoorden, wat niet zo moeilijk was, maar ook Spring-alumna Anneleen Liégeois werd verbazend vlot herkend. Schrijfster Mensje Van Keulen was heel moeilijk. Ik had er nog haar debuut ‘Bleekers Zomer’ bij willen afbeelden, maar dan werd het op den duur meer een kennisronde dan een fotoronde.
Ronde 6 - IK BEN in verschillende talen
1. BIN-normen - 14
2. Ben - 14
3. Sumatra - 14
4. Soylent Green - 8
5. Unisono - 1
6. Suisse - 12
7. Saudade - 12
8. Ana De Armas - 14
9. Jägermeister - 16
10. Will.i.am - 16
Opnieuw, als je het weet, is het niet zo moeilijk meer. Eigenlijk valt er maar één ding over te zeggen, met name dat de eengemaakte auteursrechtenvergoeding voor muziek onder de naam Unisono enkel bekend is bij cafébazen en niet bij het brede publiek. Het oude Sabam bestaat nog, maar organisatoren en uitbaters betalen nu in een totaalpakket waar dat deel van uitmaakt.
Ronde 7 - Israeli’s
1. Yuval Harari - 16
2. Uri Geller - 11
3. Dana International - 14
4. Ottolenghi - 16
5. Natalie Portman - 15
6. Gene Simmons - 12
7. Abraham - 16
8. Jeroboam - 8
9. Daniel Kahneman - 7
10. Ofra Haza - 6
Het was geen antipathie tegen Palestijnen noch Israëli’s die me bij deze ronde bracht. Het was gewoon de vaststelling dat er naast de voor de hand liggende politici en sabelslijpers niet zo héél veel Israëlische ingezetenen bestaan die een grote, internationale beroemdheid genieten. Schrijvers Amos Oz en David Grossman hadden er nog bij gekund, net als actrice Gal Gadot. Maar al bij al was het schrepen om aan tien te geraken en moest er nog een fles champagne bijgesleurd worden.
Dat Ofra Haza een opgemerkte backingtrack inzong bij The Temple Of Love, daarvan had ik verwacht dat het algemener geweten was. Persoonlijk ken ik Ofra enkel daarvan. Maar ja, we zijn gelukkig niet allen new wavers (het zou een donkere en droeve wereld worden).
In ieder geval ben ik blij dat de laatste twee linkrondes de beloofde hogere scores opleverden, daarbij de kaalslag van het begin van de kwis een beetje compenserend.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten