Antwoorden ronde 1 (aantal ploegen die dit juist hadden tussen haakjes erachter)
Link: elementen op de tabel van Mendeljev
Ferre Grignard (5) -> Ferrum atoomnummer 26
Arsène Lupin (19) -> Arseen 33
Niobe (6) -> Niobium 41
Tinnenpot(theater) (17) -> Tin 50
Prometheus (15) -> Prometheum 61
Polonaise (17) -> Polonium 84
Frankrijk (19) -> Francium 87
Uranus (14) -> Uranium 92
California (22) -> Californium 98
Nobelprijs (21) -> Nobelium 102
Ferre Grignard bleek, los van zijn hit “Ring Ring I’ve got to sing” merkwaardig onbekend! Nochtans, “Digging my potatoes”, leuk nummertje. Persoonlijk had ik ‘Niobe’ moeilijker verwacht, maar toch kenden zes ploegen de halfgodin met de uitgemoorde kroost. ‘Tinnenpot’ was niet te moeilijk, lichtjes een strikvraag want Kopergieterij is een ander theater en koper natuurlijk een element. Enkele ploegen, waaronder die van Witte Wijn Hans, tuinden daarin, de meesten hadden ‘t correct.
Frankrijk als bezettingsmacht, ja ge houdt het ook niet voor mogelijk, heel de oorlog verliezen en ineens als de Russen, Britten en Amerikanen de boel komen opruimen, staan ze er terug bij om een stuk van de koek op te eisen. Zowat iedereen had dat juist, hier en daar las ik ‘Canada’. Bij ‘Uranus’ was het meest voorkomende foute antwoord dan weer ‘Mercurius’.
Bij de vraag naar ‘California’ had ik gezegd, onthoud dat getal 538 van de kiesmannen. Daardoor dachten een reeks lepe ploegen dat dit een tip voor de schiftingsvraag ging zijn en ze antwoordden allemaal 538 voor de totale atoomnummers. Helaas, het was gewoon om de grootorde duidelijk te maken, dat 54 op 538 kiesmannen enorm veel is en dat het hier dus om een qua bevolking zeer belangrijke staat moest gaan. De grootste namelijk, en u schatte dat allemaal goed in.
Antwoord schifting: 674
Antwoorden Ronde 2
Link: het syndroom van …
Oedipus (18)
Stendhal (11)
(Baron von) Munchhausen (8)
Peter Pan (22)
Tourette (Brewing) (20)
Alice in Wonderland (18)
Kapitan Korsakov (12)
Othello (9)
Pieter Brueghel (de oudere) (18)
een zeemeermin (17)
Neverland van ‘Peter Pan’ was duidelijk te simpel. Verbazend moeilijk dan weer ‘Munchhausen’, met heel veel mensen die ‘Don Quichote’ gokten. ‘t Is natuurlijk bekend dat zulks ook een film was van Terry Gilliam, maar dan een die geplaagd door extreme pecht nooit af is geraakt. Kortom, een nog grotere flop dan Munchhausen.
Tourette Brewing was meestal correct, als is het maar de vraag of jullie daar via het syndroom op kwamen of echt de biertjes kenden. Bij Hullaballu durf ik dat laatste vermoeden. Maar maakt niet uit, alle antwoorden tellen, ook als het met behulp van de link is.
Tot opera bewerkte Shakespeare-stukken, dat kan aanleiding tot gokken geven en zo geschiedde ook. ‘Romeo & Juliet’, ‘Macbeth’, ‘Hamlet’ en het onbestaande ‘Falstaff’ passeerden allemaal de revue.
Wel een mooie score voor Brueghel, een schilderkunstvraag zonder dat jullie het schilderij te zien kregen. Maar toch, achttien van de tweeëntwintig ploegen vonden dat enkel op basis van de naam.
Als historisch figuur werd ook ergens ‘Stockholm’ gegokt. Totaal ernaast uiteraard, maar het had wel een mooi antwoord geweest dat perfect in deze reeks paste en waaraan ik niet had gedacht. Een gemiste kans, maar bedankt voor de tip!
Antwoorden Ronde 3
Link: paradoxen van allerlei aard
schildpad (22) “Wie komt eerst aan?”
Enrico Fermi (17) “Waar zitten die aliens?”
Kreta (15) “Alle kretenzers zijn leugenaars”
Bertrand Russell (16) “Bevatdeverzamelingvanalleverzamelingendiezichtzelfnietbevattenzichzelf?”
Theseus (19) “reparaties aan schip”
Catch 22 (11) “onontkoombare situatie”
De Kat (20) “van Schrödinger, levend en dood tegelijk”
Twins (16) “Oudere achterblijver en jongere ruimtereizeiger”
grootvader (20) “Wat als je hem vermoord?”
Barbershop quartet (18) “Scheert een barbier zichzelf?”
Wat kan ik zeggen, de schildpad van Terry Pratchetts Discworld zag iedereen onmiddellijk voor zich, een rondje pas dus. En nu dacht ik dat ‘Fermi’ moeilijk ging zijn, ook de door hem verwoorde paradox is niet zo bekend. Dacht ik. Maar ten onrechte, 17/22 juist.
De grootste eilanden in de Middellandse Zee zijn in volgorde:
Sicilië
Sardinië
Cyprus
Corsica
Kreta
… en toegegeven, bij die laatste drie zit het soms dicht bij elkaar. Maar voor wie aan de paradox van de liegende Kretenzers dacht, hielp dat ongetwijfeld om de knoop door te hakken.
Voor ‘Catch 22’ las ik vaak ‘Lord of the Flies’ en ‘The Guns of Navarone’. Niet slecht eigenlijk, want ik vermoed dat die zich inderdaad ook op een eiland in die contreien afspelen, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar voor de vermelde hoofdpersonages én de paradox klopt alleen ‘Catch 22’.
TV-serie 'De Kat' met de tip van de cartoon van Gluck was waarschijnlijk te simpel. En ook ‘Barbershop Quartet’ bijna unaniem goed, al las ik toch ergens ‘Gregoriaans’.
Tot slot een nipte misser voor Moebius 2. Zij zagen in het Italiaanse nonno een ‘grootmoeder’. Jammer!
Antwoorden Ronde 4
Link: Filmtitels uit de IMDb top 100
Red Dead Redemption (21) "The Shawshank Redemption"
Pulp (18) "Pulp Fiction"
Knight (22) "The Dark Knight"
Angry Young Men (10) "Twelve Angry Men"
dEUS (14) "Cidade de Deus"
Empire(stijl) (10) "The Empire Strikes Back"
Zeven (22) "Seven"
Sunset (17) "Sunset Boulevard"
Amadeus (19) "Amadeus"
Django Reinhardt (15) "Django Unchained"
De game is goed bekend, een verrassend lage score voor dEUS vond ik. ‘t Was nochtans hun nieuwe single en gaat over 1998, de periode van hun doorbraak. Maar kijk, eens zit je op de top van de wereld, een paar decennia later ben je irrelevant en vergeten.
‘Empire’ ofte regency was ook niet zo gemakkelijk. Maar als je erop kwam en het verband legde met ‘The Empire Strikes Back’, dan wist je dat het binnen was. Het paard in een schaakspel en de derdemacht van 343 waren overbodige vragen, beide rondje pas.
En nu had ik gehoopt dat bij de mededeling “een antwoord dat past in deze ronde is te zien door de ramen van de Vooruit,” dat iedereen een ploeglid ging afvaardigen om door die ramen te gaan staren. Dat viel dik tegen, de meesten moesten niet eens kijken om te weten dat de ‘Amadeus’ daar was. Langs de andere kant, Pro Forma had toch beter even gaan kijken, want hun gok ‘Piet’s Mood Shop’ paste toch een stuk minder in de IMDb link.
Antwoorden Ronde 5
Met naast het nummer van de lijn het aantal juiste antwoorden dat daarin werd gegeven. Achteraan de score die behaald werd rekening houdend met de waarde van de moeilijkere vragen.
Een ronde waarbij het iets gemakkelijker was om een solo te scoren, want je kon dat doen door een makkelijkere vraag als enige te beantwoorden. Het antwoord zelf moest dan natuurlijk nog wel correct zijn, wij gunnen het daarom Têtes Pressées van harte met de niet eens zo evidente snookerterm ‘cannon’. Ondanks het succes van Brecel valt het trouwens op dat in dit kwisgezelschap weinig mensen naar het snooker kijken. Het was samen met de ‘Vijfde Beatle’-reeks de slechtst beantwoorde.
Door een voor mij onverwacht wijdverbreide kennis van de term ‘Backroniem’ werd die lijn de meest lucratieve, met 46 punten in totaal en 12 ploegen die de term kenden. Ook ‘Three Mile Island’ als haalbare vraag voor 2 punten zorgde ervoor dat in de kernramp-reeks veel punten werden gescoord.
De vijf Beatles bleken behoorlijk moeilijk. En bij de Marx Brothers sneden veel ploegen in hun eigen vel door hoog in te zetten… en dan de verkeerde voornaam te schrijven. Zeppo, Beppo of Zippo waren het allemaal niet en Harpo en Chico werden al een keer door elkaar gehusseld.
Voor de Joodse feestdag annex kandelaar las ik vaak ‘Menora’, maar dat is dus de kandelaar met zeven armen, terwijl de Chanoeka er negen heeft.
In het bijbelstukje vonden 7 ploegen Salome. Een foute gok in dat vakje was enkele keren Batseba. Even opgezocht en die bleek inderdaad geen doetje te zijn. Maar Batseba was de femme fatale van koning David, en niet de dochter van Herodes.
Resten mij nog een paar eervolle vermeldingen van ploegen die met slechts weinigen een topantwoord voor drie punten succesvol invulden:
Purim (3): Dead Moon, Team Tamara, Brak in de koek
Billy Preston (3): Dave Dee, De Goeie, Helihaven nee!
Chico (2): Oblomov, Brak in de koek